De inrichting van je bouwplaats uitbesteden: goed idee!

Even de bloemetjes buiten zetten
Even de bloemetjes buiten zetten
11 oktober 2022
Wintertijd op de bouwplaats! Controleer de waterleiding!
Ga goed voorbereid de winter in
12 december 2022

De inrichting van je bouwplaats uitbesteden: goed idee!

De inrichting van de bouwplaats uitbesteden: goed idee

Ja, er zijn aannemers die zélf hun bouwplaats inrichten. Dan gaat het meestal om kleinere bouwplaatsen, die weinig planning vragen. Onze ervaring is dat het inrichten en vervolgens bijhouden van een bouwplaats een kwestie van bewegen en meebewegen is. Soms worden bepaalde vergunningen laat toegekend en dat vraagt om de nodige flexibiliteit en mogelijkheid om snel te schakelen. De vraag is of je daar als hoofdaannemer tijd en (veel) energie in wil steken. Of leg je het neer bij een betrouwbare partner? Bouwtijd is tegenwoordig beperkt, dus wellicht is het een goed idee om als aannemer daar je aandacht op te vestigen.

Halverwege

Het uitbesteden van de inrichting van de bouwplaats kan uiteraard prima bij BPi. We hebben ervaring genoeg, kennen de volgorde en punten om op te letten en kunnen zo in hoge mate ontzorgen. Het komt ook voor dat we halverwege een bouwproject alsnog worden gevraagd om een en ander in te richten. Zeker, liever doen we dat vanaf het begin, maar nood breekt wetten. Als een bouwproject uitloopt en er is alsnog verwarming nodig bijvoorbeeld. En dat de stroominstallatie daar dan niet op berekend is. Heaters vragen veel stroom en die kun je niet eindeloos in het eerste de beste stopcontact steken. Ze vragen om de aanleg van een aparte stroomgroep. Dat vraagt iets van ons improvisatievermogen en eerlijk gezegd zien we daar zeker een uitdaging in.

Plannen is een vak

Eerlijk is eerlijk, het bovenstaande praktijkgeval geeft aan dat het de moeite loont om daar vooraf goed over na te denken. Plannen dus, en daar ook flexibel in zijn. Want je kunt in de eerste planning gedacht hebben dat je vooral in de zomer aan het werk zou zijn. Dan heb je minder verlichting en verwarming nodig. Maar niet zelden worden bouwprojecten verplaatst en dan kom je dus ook in een ander jaargetijde terecht. Dat vraagt om een andere inrichting van je bouwplaats en veel aannemers staan daar niet altijd bij stil. Uitbesteden van de inrichting van de bouwplaats is mede daarom een goed idee. We houden ook rekening met onvoorziene zaken en houden een oog op de begroting.

Tijdens een intakegesprek komen veel aspecten al aan het licht: wij weten snel met welke zaken we rekening moeten houden. Zaken waar een uitvoerder minder snel aan denkt. Een trappentoren bijvoorbeeld, die halverwege het werk moet komen. Die wordt vaak van tevoren niet meegenomen. “Regeren” is vooruitzien, in ieder geval scheelt het op die manier kosten. Ook al omdat het bouwproject geen onnodige vertraging oploopt. En uitbesteden scheelt een hoop stress en tijd, die je als uitvoerder of aannemer wel beter kan besteden. Zeker in deze tijden van personeelskrapte.