Duurzaam omgaan met elektriciteit op de bouwplaats

Een goede voorbereiding: let op deze zaken!
Een goede voorbereiding: let op deze zaken!
25 augustus 2021
Winter is coming!
27 oktober 2021

Duurzaam omgaan met elektriciteit op de bouwplaats

Duurzaamheid is een term die steeds meer bedrijven aan hun DNA toevoegen. Het wordt gevraagd door de overheid, collega’s en opdrachtgevers en het toont aan dat we zaken als het hergebruiken van grondstoffen en het zuinig omgaan met materiaal serieus (moeten) nemen. Dat geldt ook voor energie en als het om de bouwplaats gaat, gaat het bijna altijd over elektriciteit. De centrale vraag is dan: hoe gaan we om met de stroom die we hebben?

Een energie-management-scan

Zonnepanelen? In het geval van een bouwplaats zet dat weinig zoden aan de dijk. De oppervlakte is beperkt, er is veel schaduw en stof en de opbrengst is dan minimaal. De investering is dan veel hoger dan het rendement. Wat dan wel? Denk aan iets als een “energie-management-scan”, oftewel: hoe kunnen we beschikbare elektriciteit zo slim mogelijk inzetten? Dat kan bijvoorbeeld door de afname van elektriciteit wat meer over de dag en nacht te verdelen. Het is al mooi als we ‘s nachts een batterij of accu opladen die we overdag kunnen gebruiken. Dan kunnen we met de helft van de capaciteit van de stroomaanvraag toe. Dan heb je daar wel weer geschikte batterijen voor nodig.

Samen kijken waar winst valt te halen

Belangrijk is dat we samen om tafel gaan zitten. Bouwplaatsinrichters en aannemers, om te zien hoe en waar de mogelijkheden liggen om de stroomafname te verduurzamen. Er zijn allerlei ideeën over en dat is een goed begin, en als BPi willen we graag het initiatief nemen, maar we kunnen het niet alleen. Heb je alle stroom nodig? Wat is de handigste plek voor een oplaadpunt voor het opladen van hoogwerkers ‘s nachts? Daar wordt nog weinig over nagedacht en het vraagt van ons om met een andere blik naar de inrichting van de bouwplaats te kijken.

En besparen!

Besparen op elektriciteit is besparen op de elektriciteitsrekening. Dat kan nog behoorlijk oplopen en zo lopen duurzaamheid en besparen naast elkaar. Wij staan open voor mooie ideeën en mogelijkheden, laten we samen kijken naar mooie oplossingen!