Eerst nuts, de rest komt later!

Verkeersbord plaatsen? Zo doe je het goed
7 maart 2022
Afzetlint, in rood-wit of geel-zwart. Hoe gebruik je ze?
Het ene afzetlint is het andere niet
26 april 2022

Eerst nuts, de rest komt later!

Eerst nuts, de rest komt later!

“Capaciteitberekening, nuts regelen en organiseren met als doel dat het op tijd wordt aangesloten, zodat de inzet van noodwater- en noodstroomvoorzieningen kan worden voorkomen”, vat Rudy de eerste behoefte op de bouwplaats samen. “Noodvoorzieningen kosten veel geld. Zorg er daarom voor dat water en elektra op tijd geregeld zijn.”

Gelijk regelen

Let wel! De verantwoording ligt altijd bij de opdrachtgever. Rudy: “Wij mogen alleen in opdracht van de aannemer de nuts aanvragen. Maar zodra de opdracht binnen is, kan de aannemer ons wel direct inschakelen om de opdracht te verlenen. Dat schuurt nog wel eens, want soms moet er meteen worden gestart met bouwen zodra de opdracht binnen is. Dan is de aanvraag voor nutsvoorzieningen uiteraard te laat. De nutsbedrijven hebben een doorlooptijd van zo’n 18 weken, ik probeer het wel binnen die tijd aangesloten te krijgen. Maar dan is het wel nodig dat we dit in het eerste intakegesprek gelijk regelen.”

20 weken

Met de juiste contactgegevens kan de aanvraag nog dezelfde dag geregeld worden. Binnen tien dagen, los van eventuele mitsen en maren, brengt het nutsbedrijf een offerte uit. De doorlooptijd van 18 weken gaat in op het moment dat de offerte ondertekend en betaald is. “Dan zit je alles bij elkaar dus al gauw op 20 weken. Daarom is het zo belangrijk om die aanvraag zo snel mogelijk te doen.”

Mitsen en maren

Even terug naar de ‘mitsen en maren’. “Als je wilt gaan bouwen en er ligt niets aan infrastructuur, dan wordt het lastig want dan kun je niets aansluiten. Binnenstedelijk is dat natuurlijk makkelijker. Ik heb veel contact met de netwerkbeheerders, en ook voldoende ingangen om zaken snel te kunnen regelen”, vertelt Rudy. Water is vaak beter planbaar en minder complex. “Maar de keerzijde is dat je makkelijker een aggregaat voor elektriciteit neerzet dan een watertank. Zo’n container moet je weer bijvullen.”

Op tijd starten

Op tijd plannen en dus tijdig aanvragen van de nutsvoorzieningen is essentieel om op tijd met de bouw te kunnen starten. “Dat moet echt bovenop de stapel liggen. Een bouwkeet, wat tafels en stoelen, dat komt allemaal wel. Eerst die nutsvoorzieningen!”