Het ene afzetlint is het andere niet

Eerst nuts, de rest komt later!
Eerst nuts, de rest komt later!
23 maart 2022
Project in beeld: Maassluis
2 juni 2022

Het ene afzetlint is het andere niet

Afzetlint, in rood-wit of geel-zwart. Hoe gebruik je ze?

Het lijkt zo’n normaal gebruiksvoorwerp en we gebruiken het eigenlijk achteloos op de bouwplaats. Afzetlint. Misschien heb je er nooit echt bij stilgestaan, maar er zijn zelfs verschillende soorten afzetlint met ook verschillende toepassingen. En niet alleen op de bouwplaats natuurlijk.

Rood-wit

Bekend is het rood-witte afzetlint. Ook bekend als markeringslint. Het rood-witte lint wordt veel gebruikt om bezoekersstromen in goede banen te leiden, of een parcours uit te zetten. Maar ook op de bouwplaats komt het voor, als het gaat om algemene veiligheid. Rood-wit lint houdt grote hoeveelheden publiek op afstand. Als het gaat om een ongeval, geeft rood-wit lint een afgebakende zone waarbinnen hulpverleners veilig kunnen werken.

Zwart-geel

Naast het bekende rood-witte bestaat ook het zwart-gele lint. Zwart-geel toont aan dat er sprake is van bijzonder gevaar. Het gebied dat met dit lint wordt afgezet, is verboden voor iedereen, inclusief hulpverleners. Er is dan bijvoorbeeld sprake van instortingsgevaar. Dit lint wordt ook gebruikt door de politie als er sprake is van sporen die niet uitgewist mogen worden.

Welk lint

Bedenk dus goed welk lint je op welk moment gebruikt. Op de bouwplaats zal dit meestal rood-wit zijn, maar er kunnen zich situaties voordoen waar zwart-geel nodig is!