Verandering van weer: houd er rekening mee!

Doe het licht aan!
Doe het licht aan!
18 januari 2021
“Samen vormen we een mooie combinatie”
“Samen vormen we een mooie combinatie”
12 april 2021

Verandering van weer: houd er rekening mee!

Niet voor niets houden Nederlanders de weersverwachting altijd goed in de gaten. In februari werd duidelijk waarom: na een kwakkelend begin van de maand volgde strenge vorst, gevolgd door temperaturen van bijna 20 graden. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de bouwplaats. De ene week proberen we waterleidingen te ontdooien en andere problemen door vorst op te lossen, een week later brengt dooi ook de nodige perikelen met zich mee. Dan gaat het van verpakking voor de waterleiding om bevriezing te voorkomen naar de levering van rijplaten om de drassige bouwplaats bereikbaar te houden.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig is de weersverwachting tegenwoordig behoorlijk goed en kun je je goed voorbereiden op dat wat komen goed. Waterleidingen zijn goed tegen vorst te beschermen met isolatie en warmtelint. In natte ruimtes kun je de kachel aan laten staan. Maar zoals we zagen valt tegen grote hoeveelheden sneeuw niet heel veel te beginnen. Dan wordt het meer een kwestie van kijken wat nog wél mogelijk is en daarop anticiperen.

Kachels en airco’s

Nu de temperaturen gaan stijgen komen de kachels nu massaal terug, waar we een paar weken geleden nauwelijks aan de vraag konden voldoen. Tegelijkertijd zien we (nu al) dat veel bouwbedrijven zich voorbereiden op warme tijden, want de vraag naar airco’s stijgt. En rijplaten blijven populair: waar sneeuw lang op een grote hoop lag, kan de grond nog behoorlijk drassig zijn. Sommige aannemers leggen sowieso rijplaten neer, dus de vraag naar rijplaten is er altijd.

Houd rekening met het weer!

En dus is het goed om altijd vooruit te denken en rekening te houden met wat veranderend weer betekent voor de bouwplaats. We hebben momenteel het voorjaar in ons hoofd (ook de lichtmasten komen terug), maar vorst en sneeuw tot in april (en zelfs mei!) is mogelijk. Het zou jammer zijn als het bouwproject om die redenen vertraging op zou lopen terwijl je je er goed op kunt voorbereiden!